pondělí 28. prosince 2015

Mezi námi v Ponci

Stejně, jak křehce působí sama režisérka Hana Strejčková, tak křehké je i její nové autorské pohybově-tanečně-vizuální představení s názvem Mezi námi, které vzniklo ke konci roku 2015 v produkci FysioART o. p. s.
Hana Strejčková si přísně zakládá na tom, že  při své tvorbě Mezi námi vycházela ze skutečných dětí a jejich pohledu na svět, jak je měla možnost poznat během tvořivých dílen na vybraných základních školách. Tento svět je pouze konfrontován s realitou dospělých. Není na jevišti divadla Ponec měněn podle "dospěláckých" podob a  představ.
To vytváří ojedinělou atmosféru, ve které se za přítomnosti dětských diváků přímo na jevišti odehrává příběh jedné rodiny a jejího domova. Maminka (Marie Adamová) s tatínkem (Robert Nižník) se potkají, vezmou se, pořídí si dům, do domu stůl a ke stolu holčičku (Chinami Gentsu).

Příběh pokračuje u babičky, která doplete šálu a kouzlem ji proměňuje do různých živočišných a rostlinných podob. To baví a poutá pozornost všech přítomných dětí. Babiččina loutka (Andrea Vykysalá) také ožívá a mezi dívkami vzniká přátelství. Dobrodružství, která dál spolu prožívají, s nimi přímo na jevišti pod jejich vedením sdílí i dětští diváci, dokud nebe plné hvězd definitivně nepohasne.

 Obě dospělé interpretky působí nenuceně a mile. Taneční a pohybový slovník, který používají (pohybová spolupráce Věra Ondrašíková a Veronika Kaciánová), je zde velmi konkrétní, hravý, chvílemi se zdá být téměř rytmizovanou pantomimou. Její dávkování naprosto odpovídá tomu, abych i velmi malé děti dobře beze slov rozuměly a přitom jevištní pohyb nebyl popisný.
Scéna je vytvořena z dětmi poskládaných a pomalovaných origamů vzniklých během úvodní výtvarné dílny, která dává dětem možnost podílet se skutečně na vizuální podobě představení.
Videoart je naanimován (Petr Lášek, Tomáš Strejček) z dětských kreseb. Kouzlem light designu (Pavel Kotlík) vzniká přímo před očima diváků opravdový svět vybudovaný z dětské fantazie.

Je potřeba také zmínit čarodějný tanec Reny Milgrom (babička), která svou přítomností a svým pohybovým slovníkem činí zcela nečekaně toto představení výjimečným z běžné taneční produkce. Její nenarativní tanec má hluboký obsah a energii, která dokáže uklidnit i toho nejneposednějšího klučinu.
Po závěru se koná, u tohoto typu představení už tradičně, tanečně-pohybový workshop pro dětské diváky přímo na jevišti. Dospělý doprovod si zatím třeba může zajít na kávu, aby vstřebal tento příjemný výlet do krajiny dětských přání a snů.

Poetika představení Mezi námi je vhodná i pro menší předškolní děti klidně od 4 let cca do 8 let. Stejně jako dospělí ji však zvládnou i ti starší. Ačkoliv díky interaktivitě tu a tam dynamika inscenace klesá, nemají děti problém vydržet celou dobu. Samotná podoba každého jednotlivého představení stejně jako jeho atmosféra, je a bude vždy závislá na hlavně na složení publika a na jeho vnímavosti 
Zdá se, že tento titul by mohl být i velmi vhodnou alternativou k malým divadélkům, která pravidelně objíždí se svým programem mateřské školky a 1. stupně základních škol s často daleko vyšším vstupným pro děti a ne vždy dostatečnou mírou vkusu. Návštěva skutečného divadla jako je Ponec, je pro děti daleko větší událostí a skutečným zážitkem. 
Velkou devizou tohoto titulu je také původní autorská hudba polského muzikanta Kuby Pauliše (klavír) a perkusionisty Hearna Gadbois, který hraje přímo na jevišti živě. Mix obstarává DJ Buldog. Za zmínku stojí i autorství výtvarné koncepce (Mariana Stránská, Robo Nižník, Pavlína Šimáčková a Hana Strejčková).


foto: Vojtěch Brtnický

Žádné komentáře:

Okomentovat